Wat is osmose water

En wat kun je er mee? Hieronder leggen wij uit wat osmose water inhoud, de werking ervan en wat de voordelen zijn.

Wat is osmose water?

Osmose water wordt ook wel gedemineraliseerd water genoemd en is water in zijn puurste vorm. Het is namelijk vrij van kalk, lood, zouten, ijzer, natrium, kalium, magnesium en organische vervuiling. Osmose water is om die reden erg puur en laat daarom geen strepen of vlekken achter. Dit pure water is ook in staat om goed door te dringen in het oppervlak. Op deze manier wordt het reinigen van bepaalde objecten een stuk fijner, aangezien het een mooi resultaat geeft. Zo is osmose water uitermate geschikt om allerlei materialen en objecten schoon te maken, maar wordt het ook veel toegepast  in aquariums en vijvers. Osmose water wordt om zijn pure vorm ook gebruikt voor  de verzorging van planten.

De meest gebruikte toepassing van osmose water is echter het schoonmaken en reinigen, voornamelijk door schoonmaakbedrijven en glazenwassers. Door het gebruiken van osmosewater is het  ook niet nodig om zeep of chemicaliën te gebruiken.

 

Wat is het verschil tussen leiding water en osmose water?

 

Normaal leidingwater bevat kleine deeltjes die niet persé schadelijk zijn, maar die bij voorkeur niet gebruikt worden voor de schoonmaak van ramen. Deze deeltjes zijn fijn en dienen gefilterd te worden. Het normale leidingwater wordt door middel van druk door een filter geperst en op deze manier wordt het overgrote deel van de chemische- en bacteriologische deeltjes verwijderd worden, maar blijft er wel nog een gedeelte achter. Bij het filteren tot osmose water wordt er gebruik gemaakt van meerdere filters die elk hun eigen stoffen eruit filteren. Zodoende is dit water vrij van elke vorm van vervuiling en is het zeer geschikt voor de reiniging. Osmose water neemt namelijk gemakkelijk vuile bestanddelen op en op deze manier is het gebruik van andere schoonmaakproducten niet noodzakelijk. Op deze manier is de toepassing van osmosewater ook een milieuvriendelijke aanpak, aangezien er geen schadelijke producten gebruikt hoeven te worden.

 

Is osmose water zomaar te kopen?

 

Osmose water is tegenwoordig wel te koop in bouwwinkels. Om als particulier aan veel osmosewater te komen is lastig. Er bestaan apparaten die het kalk aan het water onttrekken maar dan moet je daar wel een bepaald bedrag voor willen uittrekken. Het meest handige is om een goede glazenwasser in te huren die met osmosewater werkt. De aanwezige kalk die in ons drinkwater zit, zorgt ervoor dat er een witte uitslag verschijnt, naarmate een oppervlak vaker met water in aanraking is geweest. Als je een aquarium thuis hebt, zal je waarschijnlijk het probleem herkennen dat er steeds aanslag op de ruiten verschijnt. Door het aquarium te vullen met osmosewater vermengd met kraanwater voorkom je dit en je vissen zullen dit ook fijner vinden. In drinkwater -hoe goed gezuiverd ook- blijven toch vaak wat stoffen zitten die de vissen niet als prettig ervaren zoals restjes medicijnen, pesticides, virussen, bacteriën etc. Door osmosewater te vermengen met kraanwater kun je zelf de hardheid van het water bepalen.

 

Kan je het gebruiken voor planten?

 

Osmose water kun je ook gebruiken bij bepaalde gevoelige planten zoals de orchidee. De orchidee knapt er zichtbaar van op door deze met osmosewater te begieten in plaats van met gewoon leidingwater. Door het osmose water toe te passen tijdens de schoonmaak kan een besparing gerealiseerd worden op de schoonmaakmiddelen. Alle opgeloste mineralen zijn immers verwijderd waardoor er veel minder schoonmaakmiddel gebruikt hoeft te worden en het zachte water sneller van het oppervlakte verdwijnt en geen vlekken of strepen achterlaat.

 

Het voordeel voor de toekomst

 

Is dat er minder vuil gaat hechten aan de ramen waardoor er minder vaak schoongemaakt hoeft te worden. Het is zelfs zo dat als je de ramen lapt met osmose water, het daarna ook goed tegen regenbuien bestand is. Als het 5 dagen lang, 24 uur achter elkaar zou regenen, dan nog glijden de druppels van je -met osmose water gelapte- ramen af.

 

Kun je osmose water veilig drinken?

 

Nee, het is water waar de mineralen uit gehaald zijn, kun je beter niet drinken. Sommigen prefereren mineraalwater (met of zonder bubbels), sommigen drinken kraanwater, sommigen gedestilleerd water of alleen gekookt water.

 

Natuurlijk zijn de waterzuiveringsbedrijven erop gebrand om het water zo zuiver mogelijk door de kraan te laten stromen, maar er zitten altijd wat stofjes in waar het lichaam misschien moeite mee heeft. Zo zijn er restjes medicijnen/hormonen etc. die in het kraanwater zitten. Er zijn speciale kraanfilters hiervoor te koop. In mineraalwater -het woord zegt het al zo mooi- zitten mineralen. Je lichaam heeft van alles wat nodig, maar een overvoeding van mineralen is ook niet gezond.

 

Heeft het positieve uitwerken om mensen?

 

Sommigen beweren dat eskimo’s, die alleen ijswater drinken -dat geen mineralen bevat-, in betere conditie zijn dan mensen die alleen kraanwater drinken. De levensverwachting van eskimo’s is hoger dan de levensverwachting van b.v. de Nederlanders, maar dat heeft met meerdere factoren te maken, niet alleen met het water wat zij drinken. Ze krijgen vaak ook wat meer visolie binnen, hebben minder luchtvervuiling etc. Sommige mensen eten op een bepaalde manier (veel vlees, eieren) dat het aan te raden is om het drinken erbij iets zuurder te houden zodat je lichaam snel weer in evenwicht is, en zij prefereren bijvoorbeeld het (iets zuurdere) koolzuurhoudend mineraalwater. Mocht je veel sla eten met b.v. een zure dressing, dan is misschien kraanwater weer een betere optie.

 

Het gaat erom om alles in balans te houden, dat is met het nuttigen van voedsel en drinken maar ook met het schoonmaken. Is de hardheid van het water goed genoeg zodat jouw lijf er geen last van krijgt en is de hardheid van het water goed genoeg zodat de ruiten geen kalkvorming krijgen? Osmose water is de oplossing voor schone ruiten en zonnepanelen die tegen een regenbuitje kunnen.